Een operatieve correctie van het aangezichtsskelet (kaakbeenderen) met creatie van een normale relatie tussen de boven- en onderkaak onderling én tussen de kaakbeenderen en de rest van de schedel. Hierbij wordt de beet en de stand van de tanden ten opzichte van elkaar (occlusie) gecorrigeerd. Tot slot wordt gestreefd naar een meer harmonieus profiel van het gelaat en het opheffen van eventuele asymmetrie.
Een afwijkende relatie tussen boven- en onderkaak kan op (korte) termijn leiden tot functionele problemen op vlak van kauwen en afbijten. Hierbij kan in sommige gevallen ook een effect bestaan op spraak en ademhaling. Door middel van een kaakcorrectie kan ook meer harmonie gebracht worden in het gelaat met wegwerken van asymmetrie en een correctie van de kaaklijn en kinprojectie.
Een kaakcorrectie gebeurt in het overgrote deel van de patiënten in combinatie met een orthodontische behandeling. Hierbij sluit de heelkundige correctie aan op een orthodontische voorbereiding, meestal op basis van een vaste beugel. Omtrent de correcte leeftijd voor starten van de behandeling kan je orthodontist meer raad geven aangezien dit individueel kan verschillen.
Het gebit in de bovenkaak kan te weinig zichtbaar zijn of net teveel. Hierbij is het mogelijk dat er teveel tandvlees zichtbaar is bij breed lachen. Verder is een bovenkaak correctie vaak de beste optie voor een open beet.
Bij dergelijke correctie wordt de bovenkaak met de bovenste tandenboog heelkundig losgemaakt van de rest van de schedel en naar zijn ideale positie verschoven. Nadien wordt de bovenkaak opnieuw gefixeerd met titanium plaatjes en schroefjes. Deze ingreep gebeurt volledig via de mond en laat dus geen littekens na in het gelaat.
Indien de tandboog in de onderkaak te ver naar achter of naar voor ligt, kan dit gecorrigeerd worden door het tanddragend deel van de onderkaak los te maken van het achterste deel van de onderkaak. Hierbij blijft het kaakgewricht mooi op zijn plaats. Om dit mogelijk te maken dienen eventuele ingesloten wijsheidstanden minstens een half jaar voordien verwijderd te worden.
Nadat de onderkaak naar haar ideale positie is verplaatst, wordt deze gefixeerd op basis van titanium plaatjes en/of schroeven. Deze ingreep gebeurt volledig via de mond.
Indien de afwijking in beet en/of stand van de kaakbeenderen niet kan gecorrigeerd worden door enkel de boven- of onderkaak te verplaatsen, wordt geopteerd voor een correctie van beide kaken. Hierbij kunnen grotere afwijkingen en belangrijke asymmetrie opgevangen worden.
Na het instellen van een ideale positie van boven- en onderkaak, worden deze op hun nieuwe positie gefixeerd met titanium plaatjes en schroeven. Deze ingreep gebeurt volledig via de mond.
Bij een kincorrectie wordt de kin afzonderlijk gecorrigeerd. Hierbij wordt enkel het bot van de onderkaak dat de kin ondersteunt chirurgisch losgemaakt en verschoven naar een ideale positie. Nadien wordt het verplaatste botfragment opnieuw gefixeerd met een titanium plaatje met schroeven. Deze ingreep gebeurt volledig via de mond (een sneetje aan de binnenzijde van de onderlip).
Meestal wordt voor deze ingreep gekozen om de projectie van de kin in het profiel van de patiënt te verbeteren. Deze ingreep kan ook voor een betere lipsluiting zorgen.
Een kincorrectie wordt soms gecombineerd met een boven- en/of onderkaak correctie om tot een ideaal resultaat te komen.
Er worden geen kunstmatige materialen zoals silicone gebruikt voor een kincorrectie gezien deze resultaten minder voorspelbaar zijn en er een risico op afstoting bestaat.
Indien de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak, kan de tandboog in de bovenkaak niet correct uitgelijnd worden met een beugel. Hierbij is het soms nodig de bovenkaak chirurgisch te verbreden. Deze techniek wordt een Trans Palatale Distractie (TPD) genoemd. De groeinaden worden hierbij losgemaakt naar de rest van de schedel en op de middenlijn van de bovenkaak. Er wordt een verbredingsschroefje aangebracht ter hoogte van het verhemelte. Tijdens de weken die volgen op de ingreep wordt de bovenkaak geleidelijk aan verbreed door het verbredingsschroefje dagelijks aan te draaien.
Deze ingreep gebeurt volledig via de mond en laat dus geen littekens na in het gelaat.
De orthodontist raadt bij sommige patiënten het gebruik van één of meerdere botankers aan. Deze worden door de kaakchirurg geplaatst en zorgen ervoor dat de orthodontische mogelijkheden toenemen. Botankers worden enerzijds gebruikt om de groei van de kaken te beïnvloeden tijdens de groeispurt. Anderzijds worden botankers gebruikt om specifieke verplaatsingen van tandelementen mogelijk te maken.
Botankers worden geplaatst via een sneetje door het tandvlees boven de tandboog. De ingreep gebeurt volledig via de mond. Eens de botankers niet meer nodig zijn worden ze opnieuw verwijderd.
Work up
Bij het merendeel van de patiënten wordt de operatieve kaakcorrectie vooraf gegaan door een voorbereiding van het gebit door de orthodontist. Hierbij wordt de tandenboog in boven- en onderkaak door middel van een beugel voorbereid op de heelkundige verplaatsing van het kaakbeen.
Het inschatten van de impact van deze kaakcorrectie is uitermate belangrijk. Het is hierbij belangrijk dat een optimaal resultaat bereikt wordt, zowel op vlak van correcte beet, alsook de vorm van het gelaat (vb. het corrigeren van asymmetrie, de projectie van de kin en de kaaklijn, enz.).
Een uitgebreide en individuele preoperatieve analyse is hierbij uitermate belangrijk voor het inschatten van het postoperatieve resultaat. Deze analyse berust op het verzamelen van patiëntgebonden metingen en informatie. Deze data worden verzameld tijdens een uitgebreide Work-Up sessie met de chirurg. Hierbij worden volgende zaken verzameld; digitale klinische fotoreeks, uitgebreide klinische metingen van het individuele gelaat en gebit, 3D beeldvorming van de schedel op basis van een specifieke CT scan, afdrukname van het gebit welke gedigitaliseerd wordt. Deze informatie wordt samengebracht in professionele 3D software welke toelaat de ingreep tot in detail te plannen en te simuleren (zie verder). De expertise van uw chirurg is hierbij het belangrijkste element die de uiteindelijke planning bepaalt.
Het verzamelen van de nodige informatie tijdens de Work-Up sessie, de verwerking nadien en de uiteindelijke planning aan de hand van gespecialiseerde software, nemen meerdere uren in beslag. Er wordt echter geen meerkost doorgerekend aan de patiënt.
3D planning
Gespecialiseerde professionele software (IPS case designer) laat toe om een gedetailleerde driedimensionale planning van de kaakcorrectie te maken, waarbij de beet, de kaakverplaatsing en de veranderingen van het gelaat worden gesimuleerd en in beeld worden gebracht. Dit laat de chirurg toe om tot een ideaal resultaat te komen, afgestemd op elke individuele patiënt. De software zorgt er ook voor dat het verwachte resultaat voor de operatie aan de patiënt kan getoond worden.
Na de operatieve kaakcorrectie wordt je gedurende de eerste zes weken nauw opgevolgd door je chirurg. Na zes weken is het bot van de kaken opnieuw genezen en gaat de orthodontist verder aan de slag om de correctie van de beet af te werken. De chirurg ziet je nog een paar keer op langere termijn voor evaluatie van het uiteindelijke resultaat.
De zaken die belangrijk zijn in de periode na de ingreep zoals voeding, koeling en pijnmedicatie, zullen grondig met jou besproken worden tijdens de consultaties voor de ingreep.